Pengeluaran bawang tempatan untuk mengatasi krisis bekalan

Tarikan unik gastronomi Malaysia terletak pada pelbagai jenis makanan yang memerlukan bawang sebagai bahan utama. Bawang sebagai komoditi strategik kini menjadi tumpuan utama pembangunan negara.

Malaysia kini bergantung sepenuhnya kepada pengimportan bawang dari negara seperti India, Belanda dan Thailand kerana tidak mengeluarkan sendiri. Pada 2022, jumlah import bawang merah akan mencecah 685.4 ribu tan metrik dengan nilai 1.58 bilion ringgit.

Dalam menghadapi krisis bekalan bawang pada tahun 2020 yang berpunca daripada banjir besar di India, harga jualan bawang meningkat tiga kali ganda. Keadaan akan menjadi lebih tegang pada 2023 jika India meningkatkan duti eksport bawang sebanyak 40 peratus dan mengumumkan sekatan eksport sehingga 31 Mac 2024, menyebabkan harga bawang meningkat sebanyak 105 peratus.

Bagi menangani masalah ini, Kementerian Pertanian dan Keselamatan Makanan (KPKM) telah mengambil langkah proaktif untuk memperkasakan industri bawang. MARDI akan memainkan peranan sebagai pusat pengeluaran benih, manakala Jabatan Pertanian (DOA) dan Institut Pertubuhan Peladang (LPP) akan melaksanakan inisiatif penanaman bawang secara strategik dengan Kerajaan Negeri dan usahawan di kawasan yang sesuai.

Inisiatif ini akan dilaksanakan dalam dua fasa iaitu fasa perintis dan fasa pembangunan dengan matlamat mengurangkan import bawang sebanyak 30%. KPKM menetapkan sasaran penanaman seluas 1,447 hektar setiap tahun bagi mencapai objektif ini. Ini menunjukkan komitmen Malaysia untuk meningkatkan kedaulatan bekalan bawang tempatan dan mengatasi cabaran krisis bekalan global.